Én is lehidaltam

A minap kaptam egy levelet egy ismerősömtől, ami eléggé felkeltette a figyelmemet. A levél tartalmát ide másolom:


 

Németország leghosszabb hídját avatták fel 2007-ben, ami az észak-német Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományt köti össze az idegenforgalmáról nevezetes, Balti-tengeri Rügen-szigetével.

A német híd 4200 méter, a Megyeri híd 1861 méter, a Margit híd pedig 660 méter hosszú.

A német hidat két év alatt húzták fel, a Megyeri hidat szintén 2 év alatt építették meg, a Margit hidat pedig a tervek szerint 14 hónap alatt újítják fel.

A német híd 125 millió euróba (33 milliárd forintba), a Megyeri híd 63milliárd forintba került, a Margit híd felújítása pedig 20 milliárd forintba fog kerülni.

Magyarország legdrágább hídja, a Megyeri híd. Hossza 1861 méter (63milliárd), tehát méterenként 34 millió forintért épül.

A Margit híd hossza: 607 méter. Ha a Megyeri híd 34 millió/méteres árával számolunk, akkor 18,2 milliárdba kerülne egy új Margit híd.

Tehát még akkor is spórolna az ország, ha felrobbantanák az egészet és újra építenék...
 
A németek 7,8 millió forintért építettek 1 méter hidat, a Megyeri hídnál ez 33,8 millió, vagyis négyszeres áron húzták fel. Nem 20%-kal drágábban, hanem 400%-kal drágábban. A Margit felújítása pedig 30 millióba fog kerülni méterenként.

Vagyis a németek 1/4 annyiért építettek egy vadonatúj hidat, mint amennyiért itthon építenek vagy felújítanak egyet ....

"...Az előterjesztő jelzi azt is, hogy az árak a Főmterv Zrt.  2007-es becslésére épülnek, és azok 30-50 százalékkal is növekedhetnek. Egyebek közt azért, mert a gazdasági válság miatt ugrásszerűen drágultak a banki finanszírozási költségek, emelkedik az áfa,  az acél világpiaci ára és az infláció."

2007-ben a hengerelt acél 500EUR, tavaly ilyenkor 750EUR, most meg  375 EUR.


 

Eddig a levél. Több szó is eszembe jutott a levél elolvasása után. Ilyenek, mint "hihetetlen", meg "ijesztő", meg a "normálisakezek?" és persze a "csapnivaló" is.

Na de mennyire is kamu ez a levél, vagy mennyire nem az? Gondolkodtam a dolgon, és mondom "Ki tudja? Lehet, hogy csak 2 méter széles a német híd?!" :)

Rákeresve a neten itt megtalálható az a bizonyos híd:

http://www.bernd-nebel.de/bruecken/3_bedeutend/stralsund/stralsund.html


 

 

 

 

 

 

 

 

(foto: Arno Petersen)

Szemmel láthatóan nem 2 méter széles, és van némi hasonlóság a Megyeri híd és eközött.

De nézzük felülnézetben!

Megyeri híd:


Nagyobb térképre váltás

Margit híd:


Nagyobb térképre váltás

Rügen-i híd:


Nagyobb térképre váltás

Felmerülhet az olvasóban a kérdés a fönti adatok alapján, hogy akkor nálunk, kis hazánkban mi folyik hídépítés címszó alatt?!

Felmerülhet... de sajnos már fel sem merül. Annyira hozzászoktunk a mértéktelen pazarláshoz - válság ide vagy oda - hogy csak elolvassuk a lapokban a bejelentést, hogy ennyi lesz, és kész. Aztán persze nem ennyi lesz, hanem több, de ez a végén fog kiderülni. Aztán az alvállalkozóknak az sem lesz rendesen kifizetve. Ismerős?

Nem az én dolgom ötletelni, hogy hova tűnik ennyi pénz el egy hídban, de az embernek óhatatlanul eszébe jut pár dolog. Mindenesetre a Margit híddal kapcsolatban talán még nem késő a körmére nézni a projektnek. Remélem, hogy ezzel a bejegyzéssel én tehettem valamit azért, hogy a jövőben jobban odafigyeljenek a költségekre, meg kevésbé próbálják megvezetni az adófizetőket!