Napokon belül megszűnik az ingyenes Internet!

Mégpedig az egész országban kivétel nélkül mindenhol. Mától számított 71 nap múlva nem lesz olyan kávézó, vagy egyéb vendéglátóipari egység, nem lesz olyan bevásárlóközpont, vagy váróterem, ahol ingyenes wifi elérhető.

Ugyanis az ingyenes wifi óriási kockázattal jár 71 nap múlva annak, aki szolgáltatja. A kockázat mértéke pedig gigabájtonként mérhető.

71 nap múlva nem csak az ingyenes wifi szűnik meg Magyarországon, hanem korunk egyik nagy találmánya is, a korlátlan Internet hozzáférés. Ebből fakad majd természetesen a jövőbeni ingyenes wifi hiány is.

spock.gif

Nem hangzik túl jól, de írok durvábbat. A föntebb említett - eddig ingyenes wifit biztosító - helységek komoly pénzügyi kockázatot vállalnak azzal is januártól, ha fizetősen bár, de továbbra is adnak wifit. Kivéve, ha keményen leszámolják a vendégük adatforgalmát és nem engedik ki az ajtón, amíg ki nem fizette, vagy le nem mosogatta.

Sokan fognak meglepődni, amikor kiderül, hogy egy email elolvasása pár gigabájt adatforgalmat eredményezett. Jó tanács ezen eset elkerülésére: ne használj zombi gépet! (ha nem tudod, mi az, itt elolvashatod)

Tegyük fel, hogy trójaiaktól tiszta a géped és nézed, hogy mennyit töltesz le, azaz mennyi az adatforgalmad. Itt máris pontosítanám az adatforgalom fogalmát azzal a kéréssel, hogy majd a letöltésedhez add hozzá a feltöltött bájtok számát is, csak a tévedések (és a mosogatás) elkerülése végett.

Ebből fakad egy torrent probléma is. Figyelem! Aki torrentezni mer, az a fájlok visszaosztásával jelentősen megnöveli az anyagi terheit.

Megismétlem, hogy mindenki jól értse:

Figyelem! Aki torrentezni mer, az a fájlok visszaosztásával jelentősen megnöveli az anyagi terheit.

Oké, a torrentezés 95%-a illegális tevékenység (úgy hallottam), az átlag felhasználó nem is tesz ilyet (pl.: én sem), de akkor vegyünk egy prózaibb esetet.

Tegyük fel, hogy van Magyarországon ma 100 000 mikrovállalat, melyek 3-4 főt foglalkoztatnak. Rendszergazdájuk az irodájukban mondjuk pont saját maguk, és mivel a Microsoft Office-hoz még értenek, de mondjuk az engedélyezett adatforgalom beállításához a router-en nem, ezért ez a "néhány" vállalkozás nagyot nyelhet, amikor megkapja a havi csekket a szolgáltatójuktól, hogy ebben a hónapban mennyibe került nekik mondjuk a Youtube megtekintése HD minőségben, vagy a folyamatos zenehallgatás nap közben a Spotify-ról. Hogy más egyebet ne említsek.

Mi ez a para?

Egy új adónem-tervezet, melyet "Internet adó"-nak hívnak. 2015 Január 1-től tervezik a bevezetését és gigabájtonként 150 forint adatforgalmi adót kell fizetnie minden Internet szolgáltatónak. Ezt természetesen (és értelemszerűen) átterhelik azokra, akik előfizetnek a szolgáltatásaikra.

Mivel több féle Internet szolgáltató létezik, érdekes kérdésként merül(het) fel az, hogy kell e fizetnie a tárhely szolgáltatónak, a szerverpark üzemeltetőnek, vagy annak a hálózati elemeket és csatornát bérbe adó szolgáltatónak, akinek az eszközein/infrastruktúráján áthalad az a bizonyos gigabájt. Ha igen, akkor a végfelhasználó akár 600 forintot is fizethet gigabájtonként...

Aki most arra gondol, hogy na bumm, 600 forinttal többet fizetek az Internetért havonta, az nagyon téved! Egy háztartásban 2-3 notebook-kal úgy összejöhet a havi 30 gigabájt adatforgalom, mint a sicc. 30 x 600 pedig már 18 ezer forint plusz befizetendő...

Kérem szépen, ha MINDEN Internet szolgáltatónak kötelező adónemmé válik az Internet adó, akkor olyan nincs, hogy valamelyik láncszem ne fizettetné meg a másikkal a felhasznált adatmennyiséget, ami bizony összeadódik! 

Na, nyugodjon le. Lehet, hogy nem is kell majd 600 forintot fizetni gigabájtonként. Lehet, hogy megússza 450-ből. Máris csak 13 500 forint a havi plusz befizetendő a havidíj felett...

aceventure.gif

Ne legyen igazam, de nyilván egy bejelentés még nem tartalmaz teljes részletességet a "hogyan"-ról, csak a "mikortól"-t tudjuk pontosan.

Újabb jótanács, ami rövidesen hozzá fog tartozni az általános műveltségünkhöz:

Ha otthonodban wifit használsz az Internet előfizetésed megosztására 2 számítógép meg mondjuk egy okostelefon között, jobb, ha megtanulod, hogyan tüntetheted el a wifidet a nyilvánosan megtalálható wifik listájáról és kitanulod a legerősebb titkosítás beállításának a fortélyát is.

Ha nem tünteted el a látható wifik listájáról a tiédet, bajba kerülhetsz, ugyanis ezt a legerősebb titkosítást jelenleg 10 perc alatt törik fel egy külső számítógépről és máris a Te adatforgalmadat növelik mások, akiket ebben az esetben már lehet adóelkerülőknek is hívni.

Számtalan veszélyt rejt az új adó az átlag felhasználó számára, hogy ott vezetik meg szegényt, ahol tudják. Rengeteg visszaélés és panasz származhat egy ilyen adatforgalom után fizetendő adóból. Ha az új adó bejelentése előtt csak 10 percre leültek volna tényleg gondolkodni ennek a hatásáról, akkor legalább ennyi indokra maguktól is rájöhettek volna, hogy miért is NE ÍGY vezessék ezt be. Dönthettek volna úgy is ebben az esetben - ha már mindenképpen kell az az adó -, hogy valami általános átalányt fizettetnek. Az is jobb, mint a semmi.

Sajnos azonban csak egy országos havi adatforgalmi számot kértek be gigabájtban a megfelelő adatszolgáltatótól, megnézték, hogy mi a tervezett bevételi cél, amit el kell érni, és e két szám segítségével kijött, hogy mennyibe is kell kerülnie azoknak a gigabájtoknak. Minden egyéb nem számít...

 

Őszintén gratulálok az illetékeseknek!

gratula.gif