Menekülés a hitelcsapdából (vagy nem)

Természetesen a svájci frankról van szó:

Merész ötlettel állt elő a Magyar Szociális Fórum. Az évekkel ezelőtt megkötött hitelszerződéseket átláthatatlannak tartják, ezért az ügyfeleknek joguk lenne semmisnek nyilvánítani a megállapodásokat és ezzel milliókat nyernének. A többség 150-160 forintos árfolyamnál vett fel hitelt, a frank viszont most 240 forintot ér, így az adósság ennek mértékében, akár 50 százalékkal is nőhetett.

Simó Endre, a fórum elnöke szerint:

  • A bankok profi befektetőknek szánt ügyleteket ajánlottak a devizahitellel, s az emberek nem voltak tisztában a veszélyekkel.
  • A pénzintézet súlyosan megsértette szerződési kötelezettségét, miszerint jóhiszeműen és tisztességesen kell eljárni, tájékoztatni kell egymást a lényeges körülményekről. Ez nem történt meg, sőt megállapíthatatlan, hogyan számolják a törlesztőrészleteket.

Mindettől függetlenül nekem lenne valamire javaslatom:

  1. Minden hitelszerződés mellé minden bank adjon egy online belépést az ügyfelének a bank weboldalához egy olyan területen, amit csak az adott ügyfele érhet el a felhasználónevével és jelszavával.
  2. Minden bank jól látható módon tegye közzé a weboldalán ezen a területen (továbbiakban: fiókban) minden szerződött ügyfél hitelének a percre pontos elszámolását.
  3. Tüntesse fel ebben a fiókban az aktuális kamatot (mert valamiért állandóan változik ez a fránya kamat és állandóan felfelé, miközben a svájci frank kamata már a béka seggét masszírozza).
  4. Tüntesse fel a részletes aznapi számítási módot példákkal illusztrálva.
  5. Tüntesse fel azt, hogy éppen aznap miért-hogyan lett annyi az árfolyam, amennyi (mikor és honnan szerezte az aznapi fedezetet, hol váltott, miért ott, stb.).
  6. Legyen mindez napra visszakereshető a futamidő kezdetétől a legvégéig.
  7. ...több nem jut hirtelen eszembe, de kommentben várom az ötleteket.

 

Nyilván a bankoknak jóhiszeműen és tisztességesen kell eljárni (LOL). Ez sokat lendítene ebbéli megítélésükban.