Mennyi az 1 milliárd forint?

egy-milliard.jpg

A bérből és fizetésből élő átlagembernek a kézelfogható összegek a milliók. A milliárd inkább már csak egy szó, bár a lottózók nem szűk rétege előtt egyre többször villan fel ez a lehetőség is. Főleg, mióta az Euro lottó is a hazánkba látogatott. Ott egyetlen telitalálatos nyeremény is ténylegesen azonnal az ország 100 leggazdagabbja közé repíti a "szerencsés" nyertest. De nem erről akarok beszélni.

A milliárd megértéséhez jó példát kell felhozni. Ehhez talán a 20 milliós érték bemutatása a legmegfelelőbb.

Nem az ingatlan.com-nak akarok reklámot, hiszen ismeri azt úgyis mindenki, akinek ingatlan témában bármit tennie kell, de ott állítottam be az alábbi szűrőt 20 millió forintos ingatlanokra:

http://ingatlan.com/szukites/elado+haz+20-mFt

Aki akarja, megnézheti. Én egy átlag, jó állapotú falusi házat hozok fel példának az érthetőség kedvéért. Pl. ezt:

20-millios-haz.jpg

(Előre is elnézést kérek, ha zavarja a hirdetőt, akkor természetesen le fogom szedni a képet!)

100 négyzetméternél nagyobb, nagyon szép kis kertje van gondozott környezettel, stb. stb... Sokan a feneküket a földhöz csapkodnák örömükben, ha ilyenjük lehetne. És ez "csak" 20 millió forint. Sok, vagy kevés, kinek a vérmérséklete, anyagi lehetősége szerint.

Azt gondolom, hogy kevésbé hátrányos helyen egy községben körülbelül ilyen házakkal lehet számolni.

Namármost. Ne fussunk nagyon el az érzékeltetésben. Nézzük meg, hogy milyen az, amikor valakinek ilyen ingatlanai vannak 5 darab, azaz van ingatlanban 100 millió forintja. Ez montázsban kb így néz ki:

100-millio-forint-5-db-ingatlan.jpg

Vagy ha érzékletesebb más elrendezésben, akkor esetleg így:

100-millio-forint-5-db-ingatlan-montazs.jpg

5 ingatlan. Látható volt fentebb, hogy 2+2 szobás az ingatlan. Ebbe kényelmesen elfér egy 4 tagú család, mert van:

  • Szülői háló
  • Egyik gyermek szobája
  • Másik gyermek szobája
  • Nappali

Tehát ebből kiindulva a montázson látható 100 millió forintos érték 5 x 4, azaz 20 embernek ad fedelet a feje fölé.

20 ember az nagyon sok. Picivel több, mint a duplája megtölt egy turistabuszt, és ha már ezt a fönti lakás versus forint versus emberfő példával hozzuk összefüggésbe, akkor az már 200-220 millió forintra jutó emberszám.

De most én a címben is megadott 1 milliárdról akarok egy kicsit beszélni, ami - engedelmeddel egy pici montázsolással vizualizálva - így néz ki mennyiségben a példaként használt ingatlan esetén:

egy-milliard-forint-50-db-ingatlan-montazs.jpg

Ugye, ez már mennyiség?! Hogy is néz ki ez emberben? Lássuk csak. Mondjuk Ők élnek egy ilyen házban:

4-tagu-csalad.jpg

Egy milliárdnyi, azaz 50 darab kázban pedig ők élnek:

200-tagu-csalad.jpg

Vagy adjunk hozzá reálisabb képet, így mondjuk azt, hogy ENNYIEN élnek 50 házban:

200-ember.jpg

Nem tudom, hogy érzékelhető-e már, hogy mennyi az az 1 milliárd forint? Nem tudom, hogy jó példa-e, mert mindenkinek más és más a szubjektív világa, de remélem, hogy ez a föntebbi összefoglaló érzékeltette az egy milliárd forint nagyságát, azaz körülbelül 200 ember tud lakni normális, kényelmes, XXI. századi körülmények között ma magyarországon ennyi pénzből. 200 ember legnagyobb tulajdonának, a házának az összegét fedezi manapság ez az egy milliárd forint.

Vajon mit felelne ez a 200 ember, ha összeterelnék őket, rámutatnának a házaikra, majd velük szemben rámutatnának egy halom antik vázára, szőnyegre, bútorra és festményre, amely értékben (?) azonos jelen állás szerint a házaikkal és azt kérdeznék tőlük, hogy szerintük:

Megéri ezekre a műtárgyakra kiadni 1 milliárd forintot, hogy az átalakított Karmelita kolostor néhány szobáját díszítsék úgy, hogy többé rájuk sem hederítenek?

Minek is hederítenének?! Nem múzeum az kérem!

Igaz, hogy a hőbörgésem (nevezzük nyugodtan így) elején egy milliárd forintról indultam, de csak azért, mert olvastam véletlenül egy cikket a budai vár átalakításáról. Abban a legkisebb összeg az egy milliárd forint volt. Műtárgyak beszerzésére különítette el a kormány. Azonban azt is olvastam a cikkben, hogy 20 milliárd forintot már csak az előkészületekre elköltöttek.

20 milliárd forintot!

 

mivan.gif

Fönti példából kiindulva körülbelül 4000 ember tud lakni normális, kényelmes, XXI. századi körülmények között ma magyarországon ennyi pénzből. 4000 ember legnagyobb tulajdonának, a házának az összegét fedezi manapság 20 milliárd forint.

Azaz egy teljes faluét! Egy teljes falu ingatlanvagyona elment valami előkészítésre. Elnézést, de még egyet fokozom ezt a témát és ígérem tovább már nem, mert bele lehet fásulni.

Az általam olvasott cikkben a budavári kormányzati negyedről van szó. A csomag pedig, amit erre el szeretnének költeni, az több mint 600 milliárd adóforint. 600 MILLIÁRD!

Valaki, aki a folyamat felelőse volt a közelmúltig, azt mondta: "sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni". Aha... vajon ki értendő a "mindannyiunk" halmazba?

Figyelem!

 

120 000, azaz egyszázhúsz-ezer ember figyeljetek! Ti, akik annyian vagytok, hogy hívhatnának egy kis túlzással Benneteket Győrnek, vagy Kecskemétnek, vagy Nyíregyházának (wikipédia), a Ti össz-ingatlan vagyonotok összegét költik most a költségvetésben arra, hogy néhány épületet újra burkoljanak, teraszt építsenek, kövezzenek pár utcányi területet sanszosan olyan utcakövekkel, amelyek pár hónap múlva úgyis kifordulnak a helyükből, ahogy tették az V. vagy a IX. kerületekben is.

Ezek után nem hiszem, hogy Magyarországon nincs pénz a:

  • nyugdíjemelésre
  • egészségügyre
  • tüzelőre, ételre
  • életpályára (pedagógus, rendőr, katona, stb.)
  • biztosításra

Folytassam? Ugyanis volna az, csak arra kellene költeni és nem erre!

A fene egye meg ezt az egészet! Nem politizálok egyik irányba sem, de ez most nem is az. Egyszerűen a fene egye meg! Hogy ennyire nem vagyunk tekintettel egymásra, csak a mézesbödön kikotrása a cél! Mert ennyibe nem kerülhet pár négyzetméter a város közepén... Megértem, hogy rohadtul mindenki el van keseredve itt Magyarországon. Kis túlzással egy Győr méretű település hozható létre ingatlan szinten ebből a pénzből, amit most burkolóanyagra meg kockakőre költenek és pont nulla forintot fog a nemzetgazdaságba termelni a jövőben...

A FENE EGYE MEG!

fene-egye-meg.gif

,